• تاریخ انتشار: 3 شهریور 1400
lam and lamel

لام و لامل از جمله ظروف شیشه ای آزمایشگاهی است که در مصارف گوناگون آزمایشگاهی و در هنگام کار با میکروسکوپ مورد استفاده قرار می گیرند. از لام و لامل آزمایشگاهی برای نگهداری نمونه های آزمایشگاهی و نمونه های کشت بافت جهت بررسی در زیر میکروسکوپ استفاده می شود.

lam and lamel

لام و لامل آزمایشگاهی چیست ؟

لام و لامل جزء لوازم مصرفی آزمایشگاه ها می باشند. نمونه مورد آزمایش جهت مشاهده در میکروسکوپ را روی لام قرار داده، سپس از لامل برای ثابت نگه داشتن نمونه روی لام استفاده می کنند. همچنین می توانیم چندین نمونه مورد آزمایش را روی یک لام قرار دهیم تا در زمان و وسایل مصرفی مورد نیاز صرفه جویی شود. از مزایای دیگر استفاده از لامل حبس و ایزوله نمودن نمونه، جلوگیری از تماس های تصادفی، ممانعت از تماس لنز میکروسکوپ با نمونه، تاخیر در اکسیداسیون و دی هیدراته شدن نمونه، جلوگیری از نشستن گرد و خاک روی نمونه و همچنین تثبیت نمونه های محلول در مایع حلال با فشردن آنها می باشد.

 

لام چیست ؟

لام آزمایشگاهی که با نام لام میکروسکوپ (Microscope Slide) نیز شناخته می‌شود، قطعه‌ی شیشه‌ای صاف و  نازکی است که نمونه‌ها را به‌منظور مطالعه و بررسی در زیر میکروسکوپ بر روی آن قرار می‌دهند.

لام به طور معمول 75 در 26 میلی متر (3 در 1 اینچ) و ضخامت حدود 1 میلی متر است. لام آزمایشگاهی معمولا از جنس شیشه اپتیکی یا نوری ساخته می شود. این شیشه ها از جنس قلیای آهکی یا بروسیلیکات هستند

از آنجایی که حرکت دادن لام آزمایشگاهی در زیر میکروسکوپ و قراردادن آن در بهترین موقعیت برای مشاهده، راحت‌تر از حرکت دادن خود نمونه است، استفاده از لام آزمایشگاهی به محققان در بررسی سریع نمونه‌های متعدد در زیر میکروسکوپ کمک می‌کند. استفاده از لام همچنین امکان برچسب‌گذاری نمونه‌ها، جا‌به‌جایی و ذخیره‌سازی آن‌ها را میسر می‌نماید.

لام آزمایشگاهی معمولا از جنس شیشه اپتیکی یا نوری ساخته می شود. این شیشه ها از جنس قلیای آهکی یا بروسیلیکات هستند

 

لامل چیست ؟

لامل ( تیغک شیشه ای ) صفحه ایی شیشه ای نازک و کوچک معمولا به شکل چهارگوش یا گرد می باشد. ضخامت لامل ازمایشگاهی کمتر از ۲/۰ میلیمتر می باشد. از لامل برای ثابت نگه داشتن نمونه روی لام استفاده می کنند.

از مزایای استفاده از لامل حبس و ایزوله نمودن نمونه، جلوگیری از تماس های تصادفی، ممانعت از تماس لنز میکروسکوپ با نمونه، تاخیر در اکسیداسیون و دی هیدراته شدن نمونه، جلوگیری از نشستن گرد و خاک روی نمونه و همچنین تثبیت نمونه های محلول در مایع حلال با فشردن آنها می باشد.

lam and lamel

اسلاید چیست؟

به مجموعه لام، نمونه و لامل در اصطلاح اسلاید می گویند. بعد از آماده نمودن اسلایدها، اسلاید را زیر میکروسکوپ قرار می دهند و پس از اینکه بوسیله گیره های اسلاید میکروسکوپ، آنها را در جای خود محکم نمودند، نمونه را در زیر میکروسکوپ مشاهده می کنند.

گاها برای مقاصد آموزشی مجموعه اسلایدهای گیاهی، اسلایدهای جانوری، اسلایدهای زمین شناسی و اسلایدهای زیست شناسی و … تهیه و بصورت آماده در مدارس، مراکز آموزشی و دانشگاه ها مورد استفاده قرار می گیرد.

 

روغن امرسیون در میکروسکوپ

برای استفاده از اسلاید در بزرگنمایی بالا استفاده از روغن امرسیون برای ایجاد لغزش لنز ضروری میباشد .

 

انواع لام آزمایشگاهی

لام های آزمایشگاهی بسته به نوع کاربرد و مصرف، در انواع کدهای مشخصی تولید و در بازار عرضه می شوند.

  • کد ۷۱۰۲:

ساده ترین نوع لام، که از جنس شیشه ای (تیغه صاف) برخوردار است و در مصارفی چون رنگ آمیزی باکتری بکار برده می شود.

 

  • کد ۷۱۰۱:

یکی از انواع لام آزمایشگاهی است که لبه آن، به منظور کاهش صدمات وارده به مصرف کنندگان، صیقل داده شده است.

 

  • کد ۷۱۰۳ و ۷۱۰۴:

شامل لام یک حفره ای و دو حفره ای می شود که برای آزمایش و بررسی نمونه های مایع، نمونه های با ضخامت زیاد و محیط کشت، مورد استفاده قرار می گیرند.

همچنین از کدهای ۷۱۰۵ (لام های یک وجه با یک سر مات)، ۷۱۰۷ (لام های دو وجه با یک سر مات)، ۷۱۰۹ (لام های یک سر رنگی) ، نئوبار ( شمارشگر ) و IF ( ایمونوفلورسانس )  در مصارف مختلفی و برای کاربردهای گوناگونی استفاده می شود.

 

انواع لامل آزمایشگاهی

لامل های آزمایشگاهی بسته به نوع ضخامتی که دارند به انواع متفاوتی تقسیم می شوند و بسته به گریدشان در مصاف مختلفی کاربرد دارند.

 

  • گرید ۴: دارای ضخامت ۰.۴۳ الی ۰.۶۴ میلی متر
  • گرید ۳: دارای ضخامت ۰.۲۵ الی ۰.۳۵ میلی متر
  • گرید ۲: دارای ضخات ۰.۱۹ الی ۰.۲۳ میلی متر
  • گرید ۱.۵: دارای ضخامت ۰.۱۶ الی ۰.۱۹ میلی متر
  • گرید ۱: دارای ضخامت ۰.۱۳ الی ۰.۱۶ میلی متر
  • گرید ۰: دارای ضخامت ۰.۰۸۵ الی ۰.۱۳ میلی متر

 

 

طریقه استفاده از لام و لامل آزمایشگاهی

در واقع در صورت آزمایش و بررسی نمونه مورد نظر در زیر میکروسکوپ، متخصصان از لام و لامل آزمایشگاهی استفاده می کنند. بدین صورت که در ابتدا نمونه را بر روی لام قرار می دهند و سپس با قرار دادن لامل بر روی نمونه، ضمن ثابت نگه داشتن نمونه مانع از دی هیدراته شدن، تماس با لنز میکروسکوپ و نشستن گرد و خاک بر روی آن می شوند.

بعد از قرار گیری نمونه در بین ظروف لام و لامل، کل مجموعه را ( نمونه، لام و لامل آزمایشگاهی ) که به اسلاید نیز نام برده می شود در زیر لنز میکروسکوپ قرار می دهند و پس از محکم نمودن گیره های اسلاید میکروسکوپ، به بررسی نمونه مورد آزمایش می پردازند.

5/5 - (3 امتیاز)

دیدگاه شما

اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها