• تاریخ انتشار: 13 مرداد 1400
سانتریفیوژ

سانتریفیوژ یک دستگاه آزمایشگاهی است که برای جداسازی مایعات و گازها بر اساس چگالی استفاده می شود. جداسازی با چرخاندن یک ظرف حاوی مواد با سرعت بالا انجام می شود. نیروی گریز از مرکز مواد سنگین تر را به خارج از ظرف می راند. این دستگاه در اکثر آزمایشگاه ها از دانشگاهی ، بالینی و تحقیقاتی یافت می شود. از سانتریفیوژ برای تصفیه سلول ها ، اندامک های زیر سلولی ، ویروس ها ، پروتئین ها و اسیدهای نوکلئیک استفاده می شود. انواع مختلفی از سانتریفیوژها وجود دارد که می توان آنها را بر اساس کاربرد مورد نظر یا طراحی طبقه بندی کرد. از انواع مختلف بزرگ تا میکرو سانتریفیوژ ، انواع زیادی در دسترس محققان قرار دارد.

در این مطلب از سایت نور صنعت فردوس، این دستگاه را بررسی میکنیم.

سانتریفیوژ

کاربرد سانتریفیوژ

سانتریفیوژها در آزمایشگاههای مختلف برای جداسازی گازها یا مایعات بر اساس چگالی استفاده می شوند. در آزمایشگاههای تحقیقاتی و بالینی ، سانتریفیوژها اغلب برای تصفیه سلول ، اندامک ، ویروس ، پروتئین و اسید نوکلئیک استفاده می شوند.

نمونه ای از کاربرد سانتریفیوژ در محیط بالینی جداسازی اجزای کامل خون است. سنجش های مختلف نیاز به سرم یا پلاسما دارد که ممکن است با سانتریفیوژ به دست آید.

سرم از طریق لخته شدن نمونه کامل خون در دمای اتاق به دست می آید. سپس نمونه سانتریفیوژ شده و لخته برداشته می شود و مایع رویی سرم باقی می ماند.

بر خلاف سرم ، پلاسما از خون کامل گرفته می شود و حاوی سرم همراه با عوامل انعقادی است. برای به دست آوردن پلاسما ، یک نمونه خون کامل در لوله هایی که با داروهای ضد انعقاد ترکیب شده اند ، جمع آوری می شود. پس از سانتریفیوژ شدن، سلول ها برداشته می شوند و مایع رویی پلاسما باقی می ماند.

 

سانتریفیوژ چگونه کار می کند؟

سانتریفیوژ برای جداسازی ذرات معلق در مایع با توجه به اندازه و چگالی ذرات ، ویسکوزیته محیط و سرعت روتور عمل می کند.

در یک محلول ، نیروی گرانشی باعث می شود ذرات با چگالی بالاتر از حلال فرو بروند و ذرات با چگالی کمتر از حلال به بالا شناور شوند. سانتریفیوژ از اختلاف حتی اندک چگالی برای جدا کردن ذرات درون محلول استفاده می کند.

با چرخش روتور به دور محور مرکزی ، نیروی گریز از مرکز ایجاد می کند که باعث حرکت ذرات از محور چرخش می شود. اگر نیروی گریز از مرکز از نیروهای شناور محیط مایع و نیروی اصطکاک ایجاد شده توسط ذره فراتر رود ، ذرات رسوب می کنند.

سانتریفیوژ

انواع روتور ( چرخاننده ) سانتریفیوژ

دو طرح روتور بسیار رایج وجود دارد: زاویه ثابت و چرخان.

روتور زاویه ثابت طوری طراحی شده است که لوله ها را در یک موقعیت ثابت در زاویه ثابت نسبت به محور عمودی چرخش (تا حدود 45 درجه) نگه دارد. سانتریفیوژ باعث رسوب ذرات در کنار و پایین لوله می شود. طراحی سطل نوسان به لوله ها اجازه می دهد تا از حالت استراحت عمودی خارج شوند تا در حین سانتریفیوژ شدن موازی افق شوند. در نتیجه رسوب در انتهای لوله ایجاد می شود.

روتورهای زاویه ثابت برای کاربردهای گندله سازی یا برای حذف ذرات از یک سوسپانسیون و دور ریختن بقایا یا بازیابی ایده آل هستند. در حالی که روتورهای چرخان برای جداسازی نمونه های با حجم زیاد در سرعتهای پایین و حل نمونه ها در شیبهای سرعت (منطقه ای) مناسب هستند. .

 

انتخاب سانتریفیوژ مناسب

سانتریفیوژها ممکن است بر اساس حداکثر سرعت طبقه بندی شوند که به صورت دور در دقیقه (RPM) اندازه گیری می شوند. سرعتها بین 0 تا 7500 دور در دقیقه برای سانتریفیوژهای کم سرعت ، تا 20000 دور در دقیقه یا بیشتر متغیر است.

سرعت روتور سانتریفیوژ اغلب به عنوان RCF در واحد گرانش (x g) برای روشهای مختلف بیان می شود. با این حال ، بسیاری از سانتریفیوژها سرعت را به صورت دور در دقیقه (RPM) نشان می دهند. برای اطمینان از شرایط تجربی مناسب ، تبدیل ضروری است. فرمول زیر برای تبدیل RPM به RCF استفاده می شود. جایی که R شعاع روتور (سانتی متر) و S سرعت (RPM) است:

g = (1.118 x 10-5) R S2

 

نکات ایمنی

  • همیشه قبل از کار ، سانتریفیوژ را روی سطح مناسب قرار دهید.
  • سانتریفیوژ بر روی سطح تراز باشد.
  • در حین حرکت روتور درپوش را باز نکنید.
  • اگر سانتریفیوژ تکان می خورد یا می لرزد ، دوشاخه را بکشید.

سانتریفیوژ

نگهداری

طی چند مرحله ساده می توانید با سانتریفیوژ به درستی کار کنید و خطر آسیب را کاهش دهد.

  • سانتریفیوژ را به درستی روغن کاری کنید. حلقه های O منبع اصلی حفاظت در برابر نشت نمونه هستند و باید قبل از نصب روتور جدید یا بعد از تمیزکاری روغن کاری شوند.
  • هرگونه اجزای رزوه شده نیز باید به طور مرتب تمیز و با گریس روانکاری شوند تا از عملکرد مناسب اطمینان حاصل شود و از خوردگی جلوگیری شود.
  • اطمینان حاصل کنید که همه کاربران از نحوه عملکرد صحیح سانتریفیوژ آگاه هستند. از جمله اطمینان از اینکه سطل ها به درستی در پین خود قرار گرفته اند ، لوله های متعادل کننده در روتور ، عملکرد روتور ها در دستورالعمل های اعلام شده برای سرعت و حداکثر جرم محفظه و جلوگیری از خراشیدن روتور.
  • اجزای مهم را بررسی کنید و علائم ساییدگی از جمله خراش یا اثرات شیمیایی روی روتور را جستجو کنید.
  • به سر و صدا ، ارتعاش ، لرزش یا آسیاب توجه زیادی داشته باشید. در صورت بروز این مشکل بلافاصله دستگاه را متوقف کنید.

 

تمیز کردن

به طور مرتب سانتریفیوژ را با محلول های تمیز کننده خنثی (الکل یا ضد عفونی کننده حاوی الکل) که با یک پارچه نرم روی روتورها و لوازم جانبی استفاده می شود تمیز کنید. تمیز کردن روزانه باید شامل قسمت داخلی سانتریفیوژ ، محفظه روتور و سطوحی با قطعات الکترونیکی مانند صفحه لمسی و صفحه کلید باشد.

 

این مهم است که از انواع مختلف نمونه های مورد استفاده در سانتریفیوژ و هرگونه محصول یا پروتکل خاصی که برای تمیز کردن لازم است، آگاهی داشته باشید.

 

منابع

The Basics of Centrifuge Operation and Maintenance

Laboratory Centrifuges

1/5 - (1 امتیاز)

دیدگاه شما

اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها