• تاریخ انتشار: 4 مرداد 1400
کود شیمیایی

کود شیمیایی یکی از مواردی است که در کشاورزی نوین مورد استفاده قرار می‌گیرد و از اهمیت بسیاری برخوردار است. در این مطلب از وبسایت نور صنعت فردوس، سعی داریم به بررسی کامل کود شیمیایی بپردازیم.

کود شیمیایی

درباره کود شیمیایی

گیاهان برای رشد به سه جزء اصلی: نور خورشید، آب و مواد مغذی نیاز دارند. مواد مغذی مورد نیاز رشد گیاهان شامل 17 مورد ماده مغذی می‌شود. سه مورد از آنها یعنی کربن، اکسیژن و هیدروژن از هوا و آب حاصل می‌‌شوند. عناصر مغذی دیگر از جمله نیتروژن ، فسفر و پتاسیم باید از خاک به دست بیایند. این عناصر مغذی، هر کدام عملکرد خاصی در سالم نگه داشتن و رشد گیاه دارند.

گیاهان بسته به نوع گونه ای که هستند همگی به این 17 ماده مغذی در مقادیر متفاوت نیاز دارند. افزودن مواد مغذی به خاک، باعث بازده بالاتر در رشد گیاهان و افزایش سلامتی آنها می‌شود. وقتی محصولات به طور مکرر در یک قطعه زمین رشد می کنند ، مواد مغذی مهم را از خاک خارج می کنند. برای سالم نگه داشتن خاک ، کشاورزان یا باید صبر کنند تا این عناصر به مرور زمان دوباره پر شوند یا از کودهایی برای کمک به بازگشت این مواد مغذی به زمین استفاده کنند.

 

اهمیت استفاده از کودهای شیمیایی

کودها کشاورزان را قادر می سازند تا جمعیت در حال رشد جهان را تغذیه کنند.کود های شیمیایی حاوی طیف وسیعی از عناصر طبیعی هستند که گیاهان برای زنده ماندن به آنها احتیاج دارند. به دست آوردن این مواد اولیه و ساختن آنها به فرم هایی که مردم می توانند در محصولات زراعی استفاده کنند ، اغلب به استخراج و فرآیندهای شیمیایی مختلف نیاز دارد. قبل از استفاده از کود های شیمیایی ، مهم است که مواد تشکیل دهنده آنها را بدانید. آگاهی از مواد شیمیایی سازنده کودها می تواند به شما در استفاده موثر و مسئولانه از آنها کمک کند.

 

کودهای شیمیایی از چه چیزی ساخته میشوند ؟

ترکیبات دقیق و نسبت هر یک از آنها بین انواع مختلف کود شیمیایی متفاوت است. سه عامل اصلی که همه کودها دارند؛ ازت ، فسفر و پتاسیم هستند. این محصولات همچنین حاوی مواد پرکننده بر پایه رس و عوامل جریان آزاد هستند که به پخش کود و جلوگیری از سفت شدن آن کمک می کند. محتویات کودها با استفاده از فرمول N-P-K توصیف می شوند ، که در آن N نیتروژن ، P فسفر و K پتاسیم است. در توصیف محتویات یک کیسه کود شیمیایی ، هر نماد با یک عدد جایگزین می شود ، به عنوان مثال ، 10-10-10. این توصیف به این معنی است که 10٪ از وزن کیسه از نیتروژن ، 10٪ فسفر و 10٪ پتاسیم تشکیل شده است. در مجموع ، 30٪ از وزن کیسه از این سه ماده اصلی حاصل می شود که به عناصر مغذی معروف هستند. بقیه پر کننده و موارد دیگر است.

 

مواد مغذی موجود در کودهای شیمیایی :

نیتروژن:

نیتروژن برای رشد گیاه حیاتی است. این یک جز از بسیاری از ساختارهای گیاه است و فرایندهای مختلف مورد نیاز برای سلامت گیاه را امکان پذیر می کند. گیاهانی که مقادیر کافی نیتروژن دریافت می کنند ، رنگ سبز تیره تری دارند و رشد آنها سریعتر از گیاهانی است که از آن استفاده نمی کنند. وقتی گیاهان کمبود نیتروژن داشته باشند برگ آنها زرد است. گرچه نیتروژن در هوا وجود دارد ، گیاهان نمی توانند آن را از جو جذب کنند و در عوض باید آن را از خاک دریافت کنند.

فسفر:

فسفر برای فرآیندهای مختلف گیاه از جمله فتوسنتز ضروری است. همچنین وظیفه انتقال انرژی در سراسر گیاه و تنفس را بر عهده دارد. این یک جز از ساختارهای اسید نوکلئیک گیاهان است که سنتز پروتئین ها را کنترل می کند. به همین دلیل ، فسفر برای رشد بافت جدید و در تقسیم سلولی قابل توجه است. این عنصر همچنین به تولید میوه و گل و رشد دانه و ریشه کمک می کند. مقاومت در برابر بیماری ها را بهبود می‌بخشد ، از مقاومت در برابر زمستان پشتیبانی می کند و می تواند به رشد سریع گیاه کمک کند.

پتاسیم:

پتاسیم به دلیل تأثیر آن بر کیفیت گیاهان شناخته شده است. روی اندازه ، رنگ ، طعم و شکل محصول تأثیر می گذارد. اثر پتاسیم همچنین برای تحمل به خشکی و سایر شرایط آب و هوایی سخت و همچنین استرس بسیار مهم است. همچنین در فرآیندهای مختلف گیاه نقشی اساسی دارد.

سایر عناصر غذایی موجود در کودها به دو دسته تقسیم می شوند: مواد مغذی ثانویه و ریز مغذی ها. بیشتر گیاهان به نسبت مقدار کمتری از عناصر مغذی به عناصر غذایی ثانویه نیاز دارند و به عناصر ریز مغذی حتی در مقادیر کمتری نیاز دارند.

 

مواد مغذی ثانویه کود شیمیایی شامل کلسیم، منیزیم و گوگرد است :

کلسیم:

کلسیم میزان اسیدیته خاک را کاهش می دهد و به گیاه در جذب مواد مغذی کمک می کند. همچنین مقاومت در برابر بیماری را بهبود می بخشد و از تقسیم سلولی ، تشکیل دیواره سلول و فعال شدن سیستم های آنزیمی مربوط به رشد گیاه پشتیبانی می کند.

منیزیم:

منیزیم برای فتوسنتز لازم است. به عنوان عنصری از کلروفیل ، به گیاه در متابولیسم فسفر نیز کمک می کند. این کیفیت محصول ، رشد گیاه و کمک به تولید روغن ، چربی و قندها را تحت تأثیر قرار می دهد.

گوگرد:

گوگرد به گیاهان کمک می کند تا اسیدهای آمینه و پروتئین های مختلفی را سنتز کنند. این ماده همچنین از اجزای اساسی کلروفیل است و به تقویت سختی در زمستان کمک می کند. علاوه بر این ، به کاهش نیترات و نیتروژن غیر پروتئینی در گیاه کمک می کند. همچنین باعث بهبود ساختار و فیلتراسیون آب در خاک می شود.

 

ریز مغذی ها با هم جنبه های مختلف رشد گیاه را پشتیبانی می کنند و به افزایش عملکرد ، بهبود یکپارچگی ساختاری و تولید ویتامین ها کمک می کنند.

ممکن است ریز مغذی های زیر را در کود شیمیایی پیدا کنید:

بور:

بور به انتقال قندها از ریشه به بقیه گیاه کمک می کند، در تقسیم سلول کمک می کند و به تولید اسید آمینه کمک می کند.

کلر:

کلر به متابولیسم گیاه ، مقاومت در برابر بیماری و فتوسنتز کمک می کند.

مس:

مس آنزیم ها را فعال کرده و به سنتز پروتئین و ایجاد کلروفیل کمک می کند.

آهن:

آهن برای تولید کلروفیل مورد نیاز است و جزء آنزیم ها است.

منگنز:

منگنز نیز به تولید کلروفیل کمک کرده و آنزیم ها را فعال می کند.

مولیبدن:

مولیبدن نیترات ها را کاهش می دهد تا به سنتز پروتئین کمک کند.

نیکل:

نیکل نیز برای ایجاد کلروفیل لازم است.

روی:

روی آنزیم ها را فعال کرده و به تعادل هورمون های گیاهی کمک می کند.

 

مواد پرکننده کود شیمیایی :

مواد پرکننده موجود در کودها از مواد غیرفعال بوده و هیچ تأثیری روی گیاه ندارند. با این حال ، آنها غلظت عناصر غذایی را کاهش می دهند تا گیاهان را نسوزانند ، از جمع شدن و خشک شدن مواد مغذی جلوگیری کرده و پخش مخلوط را آسان می کنند. مواد معمول پرکننده شامل شن ، سنگ آهک دانه ای ، خاک اره ، خاک استریل یا تمیز و لپه های ذرت آسیاب شده است.

انواع کودها

انواع کودها

گیاهان مختلف، برای رشد به مقادیر مختلفی از 17 ماده مغذی احتیاج دارند ، بنابراین کشاورزان اغلب از کودهایی استفاده می کنند که مخصوص انواع گیاهانی که می‌کارند تولید شده است. آنها به طور معمول آزمایشات خاک را انجام می دهند تا مشخص کنند که کدام یک از مواد مغذی را باید افزایش دهند. این یافته ها می تواند نسبت شیمیایی مورد استفاده شخص را تحت تأثیر قرار دهد.

کودها همچنین می توانند شیمیایی یا آلی باشند. کودهای شیمیایی به اشکال مختلفی ، یعنی دانه ای و مایع وجود دارند. هر نوع ویژگی های مختلفی دارد که آنها را برای موقعیت های مختلف ایده آل می کند.

 

3 نوع اصلی کود وجود دارد :

  • کودهای دانه ای
  • کودهای مایع
  • کودهای آلی و اصلاحات خاک

 

کودهای دانه ای

کودهای دانه ای به صورت دانه های جامد هستند. آنها باید قبل از اینکه گیاهان مواد مغذی خود را بدست آورند ، حل شده یا تجزیه شوند. بنابراین معمولاً حداقل چند روز مانده تا آبیاری شروع شود، این کودها برای بهبود دسترسی گیاهان به مواد مغذی در خاک کاشته می شوند.

مواد مغذی موجود در این ارقام دارای پوشش یا اشباع در سراسر دانه هستند که با گذشت زمان تجزیه می شود و باعث آزاد شدن مواد مغذی می شود. آنها مواد مغذی را در مقادیر کم ، که گیاهان به راحتی می توانند جذب کنند ، تحویل می دهند ، بنابراین مقدار کمتری از مواد مغذی از طریق فرار سازی ، ضد عفونی سازی یا شستشو هدر می رود. آنها همچنین به شما امکان می دهند دفعات کود دهی به محصولات را کاهش دهید.

 

کودهای مایع

سایر کودها به صورت کنسانتره مایع یا پودرهای محلول در آب تولید می شوند. کنسانتره ها می توانند یک محلول شیمیایی واکنش پذیر باشند یا قبل از استفاده به سادگی با آب مخلوط می شوند. گیاهان می توانند مواد مغذی موجود در این کودها را بلافاصله جذب کنند. این مواد مغذی برای تقویت سریع گیاهان به عنوان یک ماده اولیه از قبل در هنگام کاشت برای کمک به جوانه زنی بذر و کمک به مرحله رشد اولیه بذر مفید است. آنها همچنین می توانند بعد از کاشت از طریق محلول پاشی روی محصولات استفاده شوند تا مواد مغذی به موقع گیاه فراهم شود.

 

کودهای آلی

کودهای آلی و اصلاحات ارگانیک خاک از منابع طبیعی ناشی می شوند. به این معنی که آنها از جانداران تهیه شده اند یا سنتز شده اند. این نوع کودها شامل مواد هیومیک ، کمپوست ، کود ، امولسیون ماهی ، کنجاله خون ، کنجاله پنبه ، کنجاله پر و محصول فاضلاب تصفیه شده و همچنین سایر مواد طبیعی است. برای اینکه مواد مغذی موجود در این مواد برای گیاهان قابل دسترسی باشد ، میکروب های موجود در خاک باید مواد را تجزیه کنند. فعالیت های بیولوژیکی ، زمین شناسی و شیمیایی یک عامل تأثیرگذار در تکثیر میکروب های اساسی و رشد باکتری ها است.

 

تفاوت کود شیمیایی و کود آلی

این مواد آلی همان عناصر غذایی را که کود های شیمیایی انجام می دهند به خاک می افزایند ، اما شما نمی توانید نسبت هر ماده مغذی موجود در ماده را کنترل کنید. مواد آلی نیز آهسته ترشح می شوند و مانند کودهای شیمیایی محلول در آب هیچ گزینه ای برای رهاسازی فوری وجود ندارد. گزینه های آلی می توانند ساختار خاک و ظرفیت نگهداری آب و همچنین فرسایش و پوسته شدن خاک را بهبود بخشند. آنها تمایل دارند که چگالی عناصر غذایی کمتری نسبت به گزینه های سنتز شده داشته باشند. در مقایسه با غیر ارگانیک ها ، مقدار نمک و اسید به خاک اضافه نمی کنند و بنابراین ، پشتیبانی بهتری از میکروب های خاک ، رشد باکتریایی خوب ، کرم های خاکی و سایر گیاهان دارند.

تاریخچه کود شیمیایی

تاریخچه استفاده از کود شیمیایی

مردم از سالهای اولیه کشاورزی کود هایی را در مزارع به خاک اضافه کرده اند ، اگرچه اولین مواد مورد استفاده مواد آلی مانند کود حیوانی بود. محققان شواهدی از استفاده از کود را به 8000 سال پیش برده اند. با پیشرفت کشاورزی ، کشاورزان در مورد استفاده از کودها اطلاعات بیشتری کسب کردند. در مصر باستان ، آنها از خاکستر ایجاد شده در اثر سوزاندن علف های هرز استفاده می کردند. در یونان باستان و روم ، کشاورزان از کودها استفاده می کردند. نوشته های اولیه نشان می دهد که آنها از کود حیوانات مختلف بر اساس نوع محصول مورد استفاده خود استفاده می کردند. کودهای اولیه دیگر شامل ضایعات رویشی ، صدف های دریایی و زباله های حاصل از فرآیند های تولید بود.

در اوایل قرن هفدهم ، مردم شروع به انجام تحقیقات سازمان یافته در مورد استفاده از کود شیمیایی کردند. سرانجام دانشمندان با نیازهای شیمیایی گیاهان بیشتر آشنا شدند. Justus von Liebig  نشان داد که گیاهان برای رشد به نیتروژن و فسفر احتیاج دارند. اکتشافاتی از این دست منجر به تصفیه بیشتر فرمول های کودی شد. در سال 1842 ، سر جان لاوز درخواست ثبت اختراع فرآیند تولید سوپر فسفات با استفاده از سنگ فسفات و اسید سولفوریک را داد. وی سپس اولین کارخانه تولید کود را افتتاح کرد و آغاز صنعت کودهای شیمیایی بود.

صنعت کود همچنان در حال پیشرفت است. تحقیقات فعلی اغلب با کاهش پتانسیل رواناب در منابع آب و همچنین بهبود روشهای کاربرد و ایجاد فرمولهای غلیظ تر ، بر دوستداری محیط زیست کودها متمرکز هستند. تحقیقات همچنین در حال کشف منابع جدید کودها ، به ویژه گزینه های ارگانیک است که می توانند به طور پایدار تولید شوند.

 

منبع 

GUIDE TO CHEMICALS & FERTILIZERS

 

3/5 - (2 امتیاز)

دیدگاه شما

اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها