• تاریخ انتشار: 11 آذر 1400
دستگاه خشک کن مواد شیمیایی و دارویی

دستگاه خشک کن مواد شیمیایی و دارویی

 

دستگاه خشک کن یکی از تجهیزات مورد نیاز در صنایع دارویی و شیمیایی است. این دستگاه در مدل های دوار، کابینی، تونلی، پاششی، تصعیدی و… ساخته می شوند.

در فرایند تولید مواد دارویی و یا برای فرآوری مواد شیمیایی، برای خشک کردن مواد و رساندن رطوبت آن ماده به میزان مشخصی از دستگاه های خشک کن استفاده می شود.

دستگاه های خشک کن تنوع بالایی داشته و نوع محصول و ماهیت آن در انتخاب دستگاه مناسب برای خشک کردن اهمیت دارد.

بطور کلی مواد دارویی و شیمیایی در سه حالت مختلف پودر، گرانول و مایع(غلیظ یا رقیق) هستند. برای هر کدام از این محصولات می توان از دستگاه خشک کن متناسب با آن استفاده کرد.

در ادامه به معرفی دستگاه های خشک کن پرکاربرد در صنایع شیمیایی و دارویی خواهیم پرداخت.

 

دستگاه خشک کن کابینی

دستگاه های خشک کن کابینی علاوه بر صنایع دارویی، کاربرد بسیاری در صنایع غذایی دارند. این مدل از دستگاه های خشک کن از نوع بستر ثابت هستند و مواد مختلف ابتدا روی سینی ها ریخته شده و پس از آن وارد کابین های دستگاه می شوند.

دستگاه های خشک کن کابینی با مکانیزم حرارتی کار می کنند یعنی با استفاده از گرمای حاصل از مشعل(گازی یا گازوئیلی) یا المنت های برقی، حرارت تولید شده و سبب خروج رطوبت از محصول می شود.

یکی از موارد حائز اهمیت در ساخت دستگاه های خشک کن کابینی، یکدست خشک شدن محصولات است. در این دستگاه فن هایی برای انجام عمل سیرکولاسیون(گردش هوا) تعبیه شده است.

مکان قرار گیری فن های سیرکوله و طراحی دستگاه باید طوری باشد تا موادی که روی سینی ها در قسمت های مختلف کابین قرار دارند در نهایت دارای رطوبت یکسانی باشند. این موضوع یکی از چالش هایی است که سازندگان دستگاه خشک کن با آن مواجه خواهند بود.

خشک کن های کابینی که در صنایع غذایی کاربرد دارند و به عنوان دستگاه میوه خشک کن از آن استفاده می شود تفاوت هایی با خشک کن های کابینی دارویی دارد. قسمت کنترلر دستگاه، جنس بدنه و سینی ها، نوع فن های بکار رفته در آن و … متفاوت است.

 

دستگاه خشک کن تونلی (کانتینیوس)

دستگاه خشک کن تونلی یکی دیگر از دستگاه های پرکاربرد برای ظرفیت های تولید بالا در صنایع شیمیایی و دارویی است. خشک کن های تونلی نیز مانند کابینی مکانیزم حرارتی دارند و گرما به کمک مشعل های گازی یا گازوئیلی تولید می شود.

خشک کن های کانتینیوس بصورت پیوسته عمل می کنند. محصول بوسیله کانوایر(نوار نقاله) وارد دستگاه شده و در حین عبور از تونل به کمک جریان هوای گرم خشک شده و از سمت دیگر دستگاه خارج می شود.

 

دستگاه خشک کن مواد شیمیایی و دارویی

دستگاه خشک کن دوار مواد شیمیایی(روتاری)

خشک کن دوار یا روتاری درایر ها نوع دیگری از خشک کن های مواد شیمیایی هستند. این نوع خشک کن مناسب مواد گرانولی و پودری بوده و برای مایعات استفاده نمی شود.

دستگاه خشک کن دوار، دارای محفظه ای استوانه ای شکل(درام) است. در این دستگاه محصول از یک سمت وارد شده و با چرخش دارم به سمت جلو حرکت می کند. در طی مسیر رطوبت آن خارج شده و در نهایت محصول خشک شده از سمت دیگر درام خارج می شود.

خشک شدن مواد شیمیایی و دارویی در خشک کن روتاری با مکانیزم حرارتی انجام می شود و این حرارت به دو روش مستقیم و غیر مستقیم تولید می شود.

روش غیر مستقیم:

در روش غیر مستقیم با کار گذاشتن لوله هایی در بدنه دستگاه و عبور جریان آب گرم از آن، حرارت  مورد نیاز برای خروج رطوبت از محصول، تولید می شود. تخلیه رطوبت از دستگاه بوسیله فن های سانتریفیوژی و بصورت خودکار انجام می شود. این روش برای محصولات حساس به دما کاربرد دارد.

روش مستقیم:

در روش مستقیم یک سمت دستگاه کوره کار گذاشته می شود.این کوره به وسیله مشعل های گازی یا گازوئیلی و یا المنت های برقی گرم می شود. گرما به کمک فن های سیرکوله در قسمت های مختلف درام به گردش درآمده و محصول را خشک می کند.

دستگاه های خشک کن روتاری نیز برای خشک کردن مواد گرانولی(دانه دار) و پودری در ظرفیت های بالا مناسب است.

 

دستگاه خشک کن پاششی(افشانی)

به منظور خشک کردن مایعات از دستگاه های خشک کن افشانی استفاده می شود. در این دستگاه مایعات با اسپری شدن در مجاورت گاز داغ به پودر خشک تبدیل می شوند.

برای مواد دارویی که به حرارت حساس هستند از خشک کن های افشانی استفاده می شود.

 

دستگاه خشک کن مواد شیمیایی و دارویی

دستگاه خشک کن تصعیدی(انجمادی)

یکی دیگر از خشک کن  های پرکاربرد که در صنایع دارویی استفاده می شود دستگاه خشک کن انجمادی است. در این مدل از دستگاه های خشک کن ابتدا در دمای بسیار پایین، محصول منجمد می شود و پس از آن با کاهش فشار دستگاه و استفاده از فرایند تصعید(تبدیل جامد به بخار)، رطوبت موجود در محصول خارج می شود.

 

خشک کن لرزشی

در دستگاه خشک کن لرزشی برای خشک کردن مواد دارویی و شیمیایی که به شکل گرانول هستند مانند انواع فسفات، سولفات آمونیوم، کلسیم آمونیوم و … قابل استفاده هستند.

عملکرد این دستگاه به این صورت است که موا گرانولی روی سطح سوراخ داری ریخته می شود. بوسیله ویبراتور و با ایجاد لرزش، محصول به سمت جلو حرکت می کند. در همین حین به کمک جریان هوای داغی که در زیر صفحه جریان دارد و با برخورد آن با مواد، رطوبت محصول تبخیر می شود.

 

مواردی که برای انتخاب دستگاه خشک کن باید در نظر گرفت

  • نوع ماده و ماهیت آن (مایع، گرانول یا پودر)
  • ویژگی های مواد مانند: چگالی و گرانروی
  • درصد رطوبت فعلی ماده و درصد رطوبت نهایی مورد نیاز
  • ظرفیت تولید دستگاه (معمولا دستگاه های خشک کن بصورت سفارشی و با توجه به ظرفیت تولید ساخته می شوند)
  • جنس بدنه دستگاه و قطعات درگیر با مواد()

 

دستگاه خشک کن مواد شیمیایی و دارویی

شرکت سازنده دستگاه های خشک کن مواد شیمیایی و دارویی

ساخت دستگاه های خشک کن معرفی شده در این مقاله نیاز به دانش فنی بالا و طراحی مهندسی شده دارد. شرکت های انگشت شماری در ایران هستند که در این زمینه تخصص کافی دارند.

یکی از شرکت هایی که به صورت ویژه بر روی ساخت دستگاه های خشک کن فعالیت می کند شرکت آراد ماشین است. این شرکت سازنده دستگاه های خشک کن کابینی، تونلی، دوار و … می باشد.

برای مشاهده مشخصات، ویژگی ها، تصاویر و فیلم عملکرد انواع دستگاه خشک کن آراد ماشین به وبسایت aradmachinery.com مراجعه کنید.

از شرکت های معتبر دیگری که به صورت تخصصی مدل های مختلف دستگاه خشک کن را تولید می کنند شرکت buhler است.

5/5 - (4 امتیاز)

دیدگاه شما

اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها